подаване на жалба до европейския съд по правата на човека

безплатна консултация от най-опитните български адвокати!

Как да подам жалба в Европейския съд по правата на човека?

www advocati org answers - Подаване на жалба до Европейския съд по правата на човека - най-добрите български адвокати

Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ; на английски – European Court of Human Rights; на френски – Cour européenne des droits de l’homme) в Страсбург разглежда жалбите на граждани срещу държави, които са ратифицирали Европейска конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и които според Жалбата са нарушили някое от гарантираните в Конвенцията права на Жалбоподателя.

Съдът не гледа дела срещу отделни лица и организации, нито действа като „горна“ инстанция спрямо националните юрисдикции.

Съдът се произнася само, ако на национално ниво са спазени всички процедурни правила и са изчерпани всички възможности за постигането на справедливо решение в рамките на държавата-ответник.

ЕСПЧ може да бъде сезиран до 4 месеца след постановяване на окончателното решение (присъда) от върховната съдебна инстанция, чрез писмо на следния адрес:

The Registrar European Court of Human Rights
Council of Europe
67075 Strasbourg CEDEX
FRANCE

Писмото трябва да съдържа:

  • кратко описание на случая;
  • позоваване на конкретното нарушено право от ЕКПЧ;
  • сведения относно изчерпаните средства за правна защита;
  • точен списък с дата, резюме и орган на издаване на всичките постановени до момента актове по случая;
  • копия на изброените актове.

За улеснение на Жалбоподателите Съдът предлага електронен формуляр.

Тъй като ЕСПЧ не връща приложените копия, е добре да не се пращат оригинали на документите, прилагани към Жалбата.

Възможно е от Съдът да поискат допълнителни документи, сведения и обяснения по Жалбата.

Ако предварителната проверка признае Жалбата като допустима, ще ви бъде изпратен формуляр, който да попълните за официално завеждане на жалбата.

Първата фаза на делото не изисква да се явявате лично в съда. Ако не разполагате със средства за командироването на адвокат до Страсбург, можете във втората фаза да поискате от Съда да ви осигури безплатно правно съдействие.

ВАЖНО!goto button - Подаване на жалба до Европейския съд по правата на човека - най-добрите български адвокатиАКО ЖАЛБАТА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА, ТО ТЯ ЩЕ БЪДЕ ВЪРНАТА, А СРОКЪТ ВИ ЗА НОВА ЖАЛБА ЩЕ Е ИЗТЕКЪЛ. 

СТАТИСТИКА:

За изминалата година от България са подадени 1457 жалби, като 1383 от тях са върнати , като несъответстващи на изискванията и жалбподателите са загубили възможност да подадат нови жалби, защото срокът от 4 месеца е изтекъл.

Адвокатска кантора „ТФБ“ е подала 23 жалби и към настоящия момент няма върната жалба, от Европейския съд по правата на чоевка. 

768x432 - Подаване на жалба до Европейския съд по правата на човека - най-добрите български адвокати

Адвокатска кантора ТФБ съдейства на Николай и Евгения Баневи и осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)

Според ЕСПЧ при задържането на Баневи е нарушена конвенцията за правата на човека. Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали резервиран полет към София от предния месец. Междувременно обаче прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест, с която двамата бяха обявени за издирване и задържане.

От жалбата им до съда в Страсбург става ясно, че ЕЗА е издадена на 23 октомври 2018 г. – три дни преди да се върнат в страната, а още на следващия ден полицай се е свързал с Банев по телефона, който го информирал, че е в чужбина и със съпругата си ще се върнат в България на 26 октомври.

След това Банев разговарял с адвоката си от Адвокатска кантора „ТФБ“, който се обадил на следовател, с когото уточнили, че на 29 октомври двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура. Вместо това обаче в жалбата се посочва, че двамата са били арестувани от френските власти пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището.

ЕСПЧ отбелязва, че Банев е под домашен арест от 19 май тази година, като мярката продължава и до днес. Следователно задържането му продължава почти 2 години и 9 месеца.

Според магистратите в Стасбург продължителността на задържането е тревожна. Те посочват, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

адвокатска кантора "тфб" - контакти

свържете се с нас

Ще разрешим проблема, по най-правилния начин.

Адрес на офиса

*Гр. София, п.к. 1618, Площад „Македония“ (Бизнес център „Сити тауър“), на кръстовището на ул. „Алабин“ и бул. „Христо Ботев“
*гр. София, п.к. 1000, ул Славянска 5а
*Гр. Стара Загора,ПК 6000, Бул. „Цар Симеон Велики“ 103

Изпратете ни съобщение

Ако имате някакви въпроси, пишете ни. Посочете телефон за обратна връзка.